Home

 

Sieraden

De vormgeving van de sieraden die ik maak, ontstaat vaak uit de keuze van het materiaal. De beperkingen en de mogelijkheden van de materialen en de geŽigende technieken van bewerken en verwerken zijn bepalend voor de vorm van het sieraad.

Nieuwe Sieraden 3D print

naar sieraden kunststof
naar sieraden metaal

 

Sieraden 3D print

De vormgeving van de toekomst: 3D printen.
3D printen maakt een snelle ontwikkeling door en de toepassingsmogelijkheden zijn nagenoeg onbegrensd. Een van die mogelijkheden is om sieraden (maar denk ook aan bv. sluitingen voor mode-artikelen) met behulp van de computer te ontwerpen en te printen.

naar sieraden

 

 

 

Ringen

Na een lange periode ontstaat er de behoefte om weer uitdrukking en vorm te geven door middel van het ontwikkelen, ontwerpen van sieraden, in de vorm van de ring. Voor mij is de ring het kleinste intieme sieraad dat het dichts bij de drager staat. De ringen die in deze periode zijn ontstaan, zijn bij voorbaat niet klein, de meeste zijn zelfs groot te noemen, draagbaarheid is hierbij dan ook geen norm. De drager van deze ringen wordt gezien. Zilver- goud- stenen- traditionele eldelsmeedtechnieken en hier en daar een kritische maatschappelijke noot zijn de basis voor het ontstaan van deze collectie.

naar sieraden

 

 

 

Ontwerpen d.mv. Computer (coreldraw)

De vormgeving van het sieraad wordt bepaald door de invoer van 2 geometrische vormen, horizontale en vertikale coŲrdinaten. Deze worden verbonden tot een totale vorm, verkregen door gebruik te maken van overvloei-technieken langs een bepaald tracť. Als materialen wordt gebruik gemaakt van: zilver, alpaca en koper. Bepaalde punten kunnen worden geaccentueerd door stenen.

naar sieraden

 

 

 

Steentjes, briljant

Spelden en hals/schoudersieraden opgebouwd uit stukjes geanodiseerde aluminium buis. Deze stukjes buis worden door middel van een dunne staaldraad met elkaar verbonden. Hierdoor ontstaat een zeer lichte en sterke constructie. De uiteinden van de buis worden gesloten door facet geslepen (briljant) synthetische steentjes. Met name bij de grotere hals/ schoudersieraden werken deze steentjes als een soort reflector. Waardoor de drager gezien wordt.

naar sieraden

 

 

 

Kegels

Door de keuze van (edel) metalen en het toepassen van soldeer- verbindingen ontstaat de kegelvorm. Deze vorm is uitgangspunt voor de sieraden. Het halssieraad is een aaneenschakeling van kegels, die met elkaar verbonden worden door cirkelvormen. De ringen bestaan uit twee losse elementen, kegel en band, die door ze aan de hand te schuiven door de vinger op hun plaats worden gehouden.

naar sieraden

 

 

 

Hout

Sluiting of hoe te bevestigen staat centraal in mijn werk. Houten sieraden gemaakt uit multiplex krijgen door het plaatmateriaal in te zagen en te boren flexibiliteit. Uit deze manier van bewerken van het materiaal ontstaan de houten armbanden en kragen. Door te kiezen voor rond hout en dit in te boren ontstaat een pen- gat verbinding. Door het herhalen van deze verbindingen ontstaan ruimtelijk beweegbare constructies die hun toepassing vinden in spelden en armbanden. De houten sieraden zijn gespoten in diverse patronen of kleurschakeringen.

naar sieraden

 

 

 

Stalen kogels

Bij deze sieraden zorgen stalen kogels voor de sluiting. De spelden sluiten door een vorkachtige constructie. Deze constructie is gemaakt uit verenstaal dat aan het uiteinde voorzien is van twee stalen kogels. Deze kogels klemmen als het ware om de speldhouder, die bestaat uit een plaat voorzien van een gat of sleuf.

De armbanden bestaan uit twee helften, waarvan de ene helft voorzien is van twee gaten of ogen, zodat de andere helft er in geklemd kan worden. Bij deze armbanden wordt het scharnier sluiting en de sluiting scharnier.

naar sieraden

 

 

 

Rubberen O- Ringen

De elastische rubberen O-ring zorgt bij de armbanden dat de twee helften bij elkaar blijven. Bij de spelden zorgt deze rubberen ring voor spanning, waardoor de speld goed sluit. Uitgangspunt voor de vormgeving bij deze sieraden is de sluiting of de bevestiging van het sieraad.

naar sieraden

 

 

 

Aluminium en Perspex

Het lage soortelijk gewicht van deze materialen zorgt ervoor dat zelfs grotere sieraden goed draagbaar blijven. Het aluminium wordt geanodiseerd. Anodiseren is een oppervlaktebehandeling om metalen zoals aluminium te voorzien van een oxidelaag. Dit gebeurt door middel van een elektrolytische behandeling. De oxidelaag is hard, poreus en slijtvast. Daarna kan door afsluiten van de poriŽn (sealen) de corrosiebestendigheid worden verbeterd waardoor de sieraden beter bestand zijn tegen krassen en kan er eventueel een kleur worden toegevoegd.

Perspex, transparant en ondoorzichtig, kies ik vanwege de lichtwerking en de vele kleurmogelijkheden.
De bewerkingstechnieken zijn verspanend: boren, zagen, frezen en draaien.

naar sieraden